El proper dimarts 4 de gener de 2011 hi haurà un eclipsi parcial de sol que es podrà veure des del nostre país. Començarà a les 8:19, quan comenci a sortir el sol i la màxima ocultació serà a les 8:58.

Aquest fenomen té lloc quan la lluna s’alinea amb el sol i l’oculta des de la perspectiva del nostre planeta. Seria com quan nosaltres estirant un braç ocultem amb la mà una casa, un paisatge o el propi sol.

Cada any hi ha almenys 2 eclipsis de sol en algun racó del planeta, i duren poc més de 2-3 minuts, però curiosos, científics i aficionats els esperen, els segueixen i els observen sempre que poden.

Al llarg de la història aquest fenomen ha estat considerat sempre com un fet especial, espectacular i, en algunes cultures, màgic. El primer eclipsi de sol descrit va ser el 22 d’octubre de l’any 2137 aC, en un manuscrit xinés.

Els maies i els asteques es regien per l’astronomia i van ser capaços de determinar quan tindria lloc aquest fenomen.

El pensador grec Tales de Mileto va predir un eclipsi de sol l’any 585aC, que va impactar tant a dos exercits que estaven lliurant una batalla, que vàren abandonar la lluita i signaren la pau. Això ho sabem gracies als textos d’Herodot, el pare de la història grega.

Un dels eclipsis de sol més importants des del punt de vista científic va tenir lloc l’any 1919, ja que va permetre obserar com la corona del Sol, en ple eclipsi total, es corvaba cap a un costat per efecte de la gravetat. Aquesta observació permetia demostrar la teoria de la relativitat d’Albert Einstein.

Leave a Reply