A la natura trobem diversos animals bioluminiscents, des de les més conegudes cuques de llum (Artròpodes, invertebrats) fins a estranys peixos abissals (animals vertebrats) similar al de la pel·lícula “Nemo” de Disney. Aquesta setmana s’ha donat a conèixer un nou animal amb aquesta capacitat. El seu nom científic és Hinea brasiliana, és un tipus de mol·lusc gasteròpode que es troba a les aigües i les platges rocoses de Nova Zelanda i Australia. Aquesta capacitat l’ha donat a conèixer l’investigador Dimitri Deheyn, de l’Instituto Scripps de Oceanografía de San Diego (EEUU) a la revista “Proceedings of the Royal Society”.

Imátge: D. D. Deheyn/Researcher – Scripps Institution of Oceanography, UC San Diego

Aquest cargol és capaç d’emetre 2 petits feixos de llum blau-verda quan es troba en perills, o en presència dels seus depredadors, i la seva conquilla, que en condicions normals és de color groc opaca, fa de difusor, projectant-la en totes direccions. Segons Deyern això podria ser una defensa al aparentar una mida més gran de la que té en realitat i així espantar als depredadors, i avisar als altres grans depredadors de la presència d’un animal que pot ser menjat.

Nereida Wilson del museu de Sidney (Australia), creu que la important capacitat reflectant de la conquilla d’aquest animal podrien ser aprofitades en bioenginyeria i òptica per crear materials amb millors prestacions òptiques. La conquilla té la capacitat de deixar passar únicament la longitud d’ona que emet el cargol, i es comporta com opaca per la resta.

Leave a Reply