Fins fa pocs dies la teoria més acceptada situava l’origen de la nostra espècie al continent Africà, però les darreres troballes a Israel han posat en dubte la localització i l’edat dels nostres primers avantpassats. La investigació publicada el 23 de desembre d’aquest any en la revista “American Journal of Physical Anthropology” inclou científics espanyols com Juan Luis Arsuaga, codirector d’Atapuerca.

Les troballes han estat diverses peces dentals a la cova de Qesem, a les afores de Tel aviv (Israel).  Han estat analitzats per rajos X i tomografies computeritzades. La peça més important és un molar datat de fa uns 300.000 anys, que es troba a la línia dels Homo sapiens.  Aquestes dades els situarien una 100.000 abans que les restes més antigues conegudes trobades entre els anys 1967 i 1974, aquestes són dos individus  trobats  prop del riu Omo a Etiopía.

Cal determinar encara si pertany a la nostra espècie sent així les restes més antigues i canviant la teoria actual, o si pel contrari és d’un Neanderthal no vist fins ara més evolucionat, o d’una espècie encara per determinar de la línia dels nostres avantpassats, ja que és diferent a totes les peces dentals avui conegudes. Per poder determinar l’espècie caldrà seguir buscant restes en el mateix jaciment.

Leave a Reply