El xocolata és un aliment i un plaer. Tot just a finals del 2010 s’ha pogut seqüenciar el genoma de la varietat criolla de l’arbre del cacau (Theobroma cacao), del que s’obtenen xocolates negres d’excel·lent qualitat, però és molt susceptible a les plagues. S’han començat a identificar alguns gens, entre ells els que influeixen en l’olor, sabor i color de la xocolata, o en el seu nivell d’antioxidants. Aquests descobriments permetran generar noves varietats de l’arbre del cacau, amb una millor qualitat o amb més resistència a les plagues.

Imatge estreta de: www.horimicals.com

Aquesta investigació la porta a terme el “Centro para la Cooperación Internacional en la Investigación Agricola para el Desarrollo” (CIRAD) i ha estat publicada per la revista “Nature Genetics” (www.nature.com/ng/index.html).

Una mica d’història

Aquesta planta té els seus origens a Amèrica Central. El seu nom prové de la veu indígena  náhuatl xocóatl (xoco: espuma – atl: aigua, aigua espumosa ), i era considerat l’aliment dels Deus, per això l’any 1519 els indígenes el van oferir a Hernan Cortés quan va arribar a les seves terres, creient que era una reencarnació del Deu Quetzalcoalt. El seu nom científic prové de Theos vol dir Déu i Bromos, menjar o aliment.

Figura azteca del segle XV subjectant un fruit de l’arbre del cacao.

En aquesta època la xocolata es preparava sense sucre (ja que els indis no la coneixien) i era un producte molt amarg. No va ser fins al segle XVII que es va fer la recepta dolça a la que actualment estem acostumats i es va anar estenent per tot el continent europeu.

Leave a Reply