Aquest any passat les temperatures a l’Àrtic han estat 10ºC per sobre la mitjana, fet que ha provocat la disminució de l’extensió de la capa de gel, amb les dades més baixes des de 1979, quan gràcies als satèl·lits es van començar a mesurar.

La Universitat britànica de Sunderland per intentar recopilar dades anteriors  i permetre fer prediccions i estudis relacionats amb el canvi climàtic,  ha començat a estudiar els quaderns de bitàcola que vaixells que van creuar l’Àrtic entre els anys 1750 i 1850. Entre els quaderns que s’estudiaran es troba l’expedició polar de Willian Edwards Parry, de principis del segle XIX, un dels primers en explorar l’Àrtic  en el vaixell HMS Hecla.

Dennis Wheeler, principal investigador d’aquest projecte, remarca la importància de l’estudi del comportament del gel i la seva extensió en aquest segle on encara no hi havia emissions de gasos d’efecte hivernacle, amb una baixa activitat solar (coneguda com el mínim de Dalton), amb una important etapa de fred a Europa i freqüents emissions volcàniques.

La dificultat del treball roman en la recuperació i comparació de les dades, sovint contradictòries per poder treure conclusions clares de les mides del gel durant aquest segle. Fins a mitjans del segle XIX els sistemes de medició eren molt imprecisos. Per això els investigadors utilitzen les dades del vent, i la meteorologia per intentar desxifrar les dades i reconstruir els fenòmens climàtics del passat.

Noticia i imatge basades en http://www.elmundo.es/elmundo/2011/01/14/ciencia/1295018329.html

Leave a Reply