Entre les probes de l’evolució trobem els fòssils. A principis d’aquest mes de febrer es va publicar els resultats de l’estudi d’unes restes fòssils trobades fa 10 anys i datades de fa 95 milions d’anys, de la serp Eupodophis descouensi trobada a Líbia.  Aquests anàlisis per rajos X han revelat la presència de dues petites potes en la part posterior de la serp.  Aquests animal, de mig metre de longitud, era capaç de submergir-se en les aigües poc profundes. Aquesta troballa podria aportar llum al debat de per quina raó les serps van perdre les seves potes.

Les restes han analitzades per la investigadora del Museu Nacional de història Natural de París, Alexandra Houssaye. La pedra on es troba el fòssil mostra una pota i els científics creien que possiblement n’hi havia un altre i la van trobar amb el sincrotró de Grenoble (França), que té la font de rajos X més potent d’Europa. Aquestes troballes han estat publicades per la revista Journal of Vertebrate Paleontology.

No és l’única troballa en aquest sentit, existeixen dos fòssils més de serps amb potes. Houssaye creu que és una bona mostra que pot aportar llum sobre l’evolució de les serps. Creu que la pèrdua de les potes per part de les serps són degudes a una millor adaptació per moure’s per l’herba o per l’aigua. Cal seguir estudiat si el seu origen és terrestre o aquàtic.

Noticia extreta de: www.publico.es/ciencias/360166/los-rayos-x-revelan-una-serpiente-de-dos-patas

Imatge de portada extreta de: http://palaeosbios.blogspot.com.es

Leave a Reply