Un altre fòssil, en aquest cas animal, descobert a Yunnan (Xina), sembla ser un avantpassat dels artròpodes, en concret dels lobopodis, un grup de cucs primitius, actualment desaparegut, amb potes. Els investigadors xinesos han anomenat a la nova espècie Diania cactiformis, anomenada “el cactus que camina”, per la seva morfologia.

La criatura data de fa uns 500 milions d’anys, al cambrià, un moment en que van aparèixer gran quantitat d’éssers vius. Era un ésser de uns 6 centímetres en forma de cuc, de cos tou amb 10 parells de potes. És el fòssil més antic trobat amb potes articulades, una de les característiques principals dels artròpodes. Es creu que aquest exosesquelet va començar protegint i endurint les cames i després la resta del cos. Artròpodes prové del grec i significa peu articulades.

Un dels seus descobridors, Jianni Liu, un paleontòleg del “Early Life Institute at Northwest University” de Xi’an (Xina), i actualment a la Free University of Berlin ha declarat que ja se sospitava que en l’origen dels artròpodes es trobaven els lobopodis, i aquest exemplar ho reforça.

Liu espera trobar més restes de lobopodis que mostrin l’evolució fins als artròpodes.

Aquest descobriment ha estat publicat a la prestigiosa revista Nature. . :http://www.nature.com/news/2011/110223/full/news.2011.121.html

Els artròpodes (escorpins, escarbats) són animals invertebrats amb exoesquelet (esquelet extern) de quitina que canvien per mudes, amb cos segmentat i alguns presenten ulls compostos (mosques, abelles) i/o antenes (insectes, crustacis). Representen el 80% de les espècies conegudes. N’hi ha tant de terrestres (respiren per tràquees) com d’aquàtics (ho fan per brànquies). L’aparell circulatori és obert. I l’aparell excretor està format per nefridis units al sistema digestiu (tubs de Malpighi). Es divideix en 4 grans grups: Miriàpodes, crustacis, insectes i aràcnids. La reproducció és sexual per fecundació interna. Algunes espècies en el cicle vital passen per una forma larvària que passa a adult per un procés de metamorfosi.

Imatge de http://neofronteras.com

Leave a Reply