El canvi climàtic no afecta a tota la superfície terrestre de la mateixa manera. De 1978 a l’any 2010 l’Antàrtida ha incrementat la superfície gelada marina en 17.000km2 , mentre que l’Àrtic ha disminuït la seva extensió en gairebé 3.500.000km2 , entre 1979 i l’any 2000, segons les dades de la NASA.

Els científics tenen la teoria que  el creixement del continent gelat és degut a la disminució del forat de la capa d’ozó, que aquest any té la seva mida més petita(20.8 milions de km2) dels darrers 25 anys, quan es va signar el Protocol de Montreal. Aquesta capa absorbeix radiacions solars, principalment ultraviolades, però podria provocar una disminució de la temperatura a nivell de local de la estratosfera i ajudar a la formació de vents circumpolars ajudant a deixar precipitacions en determinades àrees de l’Antàrtida.

antartida creix

Grenlàndia i l’Àrtic són sovint notícia per la pèrdua de grans blocs de gel que viatges a la deriva fins a aigües més càlides fins a desfer-se. El gel clar del nord està cada cop més  exposat al costat de l’aigua fosca a l’Àrtic. Aquesta aigua absorbeix les radiacions solars, escalfant-se i incrementant el desgel.

Font: elpais.com i ABC.es, Imatges de Google Earth i la NASA

Categories: Medi ambient

Leave a Reply