Investigadors de la Universitat de Boston han publicat un article a la revista Nature amb les conclusions d’un estudi del canvi climàtic. La feina ha estat finançada per la NASA i ha inclòs científics de diverses universitats i centres de recerca. Han realitzat un estudi des de 45 graus de latitud nort fins al pol nord, sobre l’Àrtic i els boscos boreals, basant-se en l’extensió de la vegetació, des de 1982 a 2011, amb ajuda de satèl·lits. En aquesta 30 anys l’extensió de la vegetació ha incrementat entre 400 i 700km cap al nord.

Els gasos d’efecte hivernacle (vapor d’aigua, diòxid de carboni i metà) generats per diversos processos antròpics com la combustió de carbó o petroli, i els seus derivats, i alguns de naturals com una erupció volcànica provoquen que la calor emesa per la Terra no pugui marxar i s’acumuli. Aquest efecte provoca l’escalfament global del planeta. L’aigua absorbeix més calor que no el gel que la reflecteix afavorint l’efecte hivernacle.

Els climes més freds com el desert gelat i la tundra van disminuint la seva extensió al perdre la quantitat de gel i permafrost. Això permet que la vegetació tingui més temps per créixer i arribar a conquerir zones més al nord.

Mapa vegetacio

Mapa d’increment de vegetació (verd i blava), de reducció (taronja i vermell) i sense canvis (grocs) en els darrers 30 anys en l’Àrtic i les  regions boreals. NASA GODDARD SPACE FLIGHT CENTER VISUALIZATION STUDIO.

Imatge destacada obtinguda de : http://www.agefotostock.com

Basat en uan notícia de: http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/03/11/actualidad/1363030205_651355.html

Leave a Reply