Investigadors de la Universitat de Califòrnia han publicat a la revista Nature Geoscience que està  infravalorada la relació de Redfield. Fa uns 75 anys que Alfred C. Redfield va trobar  la relació en àtoms o mols de diversos bioelements d’una comunitat de fitoplàncton.

 P : N : C = 1 : 15,5 : 108

 Els altres bioelements com l’oxigen o l’¡hidrogen no són limitants i per  això no apareixen en la fórmula.  Si un dels elements es troba per sota d’aquesta proporció és el limitant d’aquest ecosistema. Quan els nivells de fòsfor i nitrogen sobrepassen certs valors es parla d’aigües eutròfiques.

Aquesta elements són essencials pel desenvolupament dels éssers vius ja que formen part de les biomolècules orgàniques: glúcids, lípids, proteïnes i àcids nucleics, a més de formar part d’altres molècules necessàries pel bon funcionament de l’organisme com alguns cofactors.

Els investigadors han agafat dades de diverses localitzacions mundials, com les illes Hawaii o el mar de Bering  i dades d’altres investigacions. La següent imatge està extreta de l’article original publicat, i mostra els diversos llocs de mostreig a partir dels quals han tret les conclusions.

Fitoplacton mostres

Les seves conclusions són que les concentracions dels 3 elements no són constants sinó que varien segon la latitud  i en les zones més càlides és on tenen més carboni.  Això indica que poden absorbir fins el doble del CO2 del que es creia. Una nova esperança per ajudar a e minvar l’efecte hivernacle creat pels humans.

Basat en l’article original de: http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/full/ngeo1757.html ; i en l’article de “El pais”: http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/03/18/actualidad/1363632556_110279.html

La imatge destacada s’ha extret de “La Jornada”: http://www.jornada.unam.mx

Leave a Reply