Aquests darrers mesos hem sentit parlar molt del virus de l’ebola, de la seva elevada taxa de mortalitat que pot arribar al 90% i de com està afectant als països del continent africà, sobretot central i occidental. Els primers casos coneguts es van detectar l’any 1976 al Congo i Sudàn afectant a micos, tot i que es considera que l’hoste natural del microorganisme són els ratpenats que s’alimenten de fruita , per això afecta a països amb selva tropical. Els principals hostes es creu que són Hypsignathus monstrosus, Epomops franqueti  i  Myonycteris torquata. Des d’aquell any fins ara s’havien comptabilitzat  1850 casos. El nom de Ebola prové d’una població propera al riu del mateix nom on va haver un d’aquests primers brots.

La malaltia es transmet per contacte directe amb animals infectats i amb fluids de persones malaltes com sang, saliva, suor, semen  i orina. Els ritus funeraris d’algunes zones d’Àfrica incrementen el risc de contagi, ja que els familiars solen abraçar els morts i es resisteixen  a portar  els malalts als hospitals. Els animals que poden veure’s afectats són ximpanzés, goril·les, micos, macacos, antílops, porcs i eriçons. Les seves restes o fluids també tenen la capacitat de transmetre la malaltia.

El 90% dels casos detectats a l’Àfrica són mortals a causa de les greus hemorràgies  internes  i externes que provoca la malaltia.  No es coneix cap tractament ni vacuna ni per a animals ni per a persones, ja que el virus presenta una alta taxa de mutació.

És una malaltia vírica, aguda i greu que té com a primers símptomes dolor muscular, mal de cap i coll, febre molt alta, de fins a 40ºC i  debilitat intensa. Va seguida de  vòmits, diarrees, erupcions cutànies, disfunció renal i hepàtica, i en alguns casos hemorràgies internes i externes per tots els orificis de l’organisme. Té un temps d’incubació de 2 a 21 dies.

 

Informació obtinguda de diverses fonts, entre elles :http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs103/es/  i apunts de virologia meus.

Imatge obtinguda de: http://www.utmb.edu/virusimages/

Categories: 2n Btx Biologia, Salut

Leave a Reply