Gairebé el 99% dels bacteris coneguts són inofensius pels humans, però hi ha un petit percentatge que ens pot causar greus malalties. Fins ara l’únic tractament útil contra aquests microorganismes eren els antibiòtics, però degut a l’ús  abús d’aquests cada cop més hi ha soques de bacteris resistents a aquests medicaments. Un grup d’investigador, entre els quals hi ha César de la Fuente del Institut Tecnològic de Massachussets (MIT), juny amb altres de la Universitat de Brasilia i de la Universitat de la Columbia Britànica han publicat a la revista Scientific Reports un article on presenten el disseny d’un pèptid antimicrobià que pot matar diversos tipus de bacteris, i fins i tot algunes de les soques resistents a antibiòtics.

A la natura ja hi ha pèptid petits que poden perforar membranes, o poden atreure els microorganismes cap a les cèl·lules del sistema immunitari, pe`ro aquest grup de científics ha millorat per modificació genètica aquestes molècules per que facin funcions específiques. Aquest pèptid té entre 10 i 50 aminoàcids, i pot  perforar la paret bacteriana. Ho fan amb una molècula millorada de clavalina-A, obtinguda de un tunicat marí Styela clava, a la que li han afegit 5 aminoàcids  augmentant la capacitat de perforació i per tant sent més letal, i anomenant-la clavalina-MO.

Aquesta molècula té la capacitat de fer diverses funcions:

  • d’atacar diversos tipus de bacteris, per perforació de les parets
  • també d’impedir la inflamació excessiva que pot portar en casos aguts a la mort per sèpsis, degut a  la manca de flux sanguini,
  • atacar els biofilms impedint la seva formació.

L’inconvenient d’aquesta molècula és que és costosa de sintetitzar.

Link a l’article: http://www.nature.com/articles/srep35465

 

Categories: 2n Btx Biologia, Biologia

Leave a Reply