En l’article “Climate-driven polar motion: 2003–2015″ publicat per Surendra Adhikari i Erik R. Ivins, del Jet Propulsion Laboratory (JPL) de la NASA s’apunta l’aceleració del moviment de l’eix de rotació de la Terra en els darrers anys per diversos factors, entre ells el desgel degut al canvi climàtic que pateix Grenlàndia. La investigació ajudarà a millorar el coneixement del clima del passat i del futur.

Aquesta línia imaginària que determina els dies i nits i els canvis en les hores locals no és fixa. Durant el segle XX les variacions eren de 10cm cada 10 anys, però desde l’any 2000 es va accelerar fins a 17cm/any i va canviar la direcció. Inicialment anava cap al NE de Canadà i ara va direcció a les illes Britàniques.

Les causes  d’aquesta alteraciósón :

  1. la pèrdua de massa de gen en zones polars (Grenlàndia principalment), que augmenta el nivell de l’aigua dels oceans. Durant el segle XX ha perdut aproximadament  7.500 gigatonelades.
  2. el rebot glacial, degut a processos d’isostàsia per la pèrdua del pes del gel des de la darrera glaciació.
  3. la convecció del mantell, que genera els moviments tectònics.

Leave a Reply